Економски факултет први пут домаћин истраживачког програма Европске уније – Марија Склодовска-Кири

Са задовољством објављујемо да је Универзитет у Београду – Економски факултет потписао уговор са Европском комисијом о ангажовању др Соње Авлијаш као истраживача Економског факултета у оквиру програма Марија Склодовска-Кири. Соња Авлијаш је прва добитница овог престижног истраживачког гранта којој ће домаћин бити Економски факултет.

Програм Марија Склодовска-Кири представља скуп научноистраживачких грантова креираних од стране Европске комисије ради подршке истраживањима у Европском истраживачком простору ком припада и Република Србија. Ови грантови за индивидуалне истраживаче су међу најконкурентнијим и најпрестижнијим наградама за истраживање и иновације у Европи.

Програм је 1996. године добио име по двострукој добитници Нобелове награде Марији Кири у знак почасти и неговања вредности за које се залагала, и зарад подстицања транснационалне, међусекторске и интердисциплинарне мобилности истраживача. До данас, више од 120 000 истраживача је учествовало у програму, међу којима је девет добитника Нобелове награде.

Истраживачки пројекат др Соње Авлијаш који ће трајати 24 месеца носи назив SEEGROWНосиоци раста у југоисточној Европи: домаће фирме, технологија и економска управа у институционално слабим државама. Супервизор пројекта је редовни професор Економског факултета, др Михаил Арандаренко.

Фокус истраживачког рада др Соње Авлијаш је политичка економија. Докторирала је 2016. године на Лондонској школи економије и политичких наука,  а од тада ради као истраживач у Лабораторији за интердисциплинарну евалуацију јавних политика универзитета Sciences Po у Паризу. Др Авлијаш је и стипендисткиња истраживачког програма Wayne Vuchinich Fellowship Универзитета Станфорд у Калифорнији за 2020. годину. Освојила је награду Европске асоцијације за упоредне економске студије (EACES) за најбољу докторску дисертацију у 2018. години, и од тада је члан Управног одбора те организације.